topimage_01
Om föreningen Kansli och styrelse Aktuellt program Gamla Lund-Nytt Remisser Årsboken Medlemskap Länkar meny_avslutning
Aktuellt program


Vi är nu inne i 2018, året då föreningen firar 100 år! Detta kommer att firas på olika sätt, bland annat med en jubileumsmiddag på Grand Hotel den 27 april, just det datum och den plats på vilken föreningen grundades för 100 år sedan. Samtidigt med middagen håller vi det traditionella årsmötet och presenterar årsboken, som i år handlar om Lunds industrier. Under våren och hösten kommer vi även att på Domkyrkoforum ordna två olika utställningar och där första perioden har temat Lund som industristad och den andra har temat stadsbyggnad och arkitektur i Lund. I övrigt är vi glada över att kunna presentera ett program som på olika sätt knyter an till 100-årsjubileet och som följer nedan.
Mycket välkomna att delta i vårt program!

Erik Larsson, ordförande

Föreläsningarna är öppna för alla men vi tar ut en avgift på 40 kronor för icke-medlemmar.


Fotografier

» Foton från programverksamheten


Program våren 2018

När? Måndagen den 5 februari klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? ”Lund som industristad 1918-2018”.
Föredrag av Sverker Oredsson, professor em. i historia
Lund är en akademisk stad i en jordbruksbygd. Flera av de tidiga lundaindustrierna var anpassade för universitetets och jordbrukets behov. Tre viktiga årtal under det senaste seklet förtjänar att lyftas fram: 1938 etablerades Åkerlund & Rausing i staden. 1961 började Lunds Tekniska Högskola sin verksamhet. 1983 startade Ideon, ett stort samarbetsprojekt mellan Lunds universitet, Länsstyrelsen och Lunds kommun. Lund är idag en viktig industriort.


När? Måndagen den 5 mars klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Lundalitteraturen för hundra år sedan
Föredrag av Johan Stenström, professor i litteraturvetenskap


När? Måndag 16 april – söndag 6 maj, vardagar kl 10-17, lördag 10.30-15, söndag 12.30-15.00
Var? Domkyrkoforum, Kyrkogatan 4
Vad? Skorstenarnas stad – en utställning om Lunds industrier
Utställningen, som är ett led i vårt 100-årsfirande, är gjord av Bianca Heymowska och Thomas Hellquist på uppdrag av Gamla Lund.


När? Fredagen den 27 april klockan 18.00
Var? Grand Hotel, Bantorget 1
Vad? Årsmötesförhandlingar i Piratensalen
I samband med årsmötet presenterar Otto Ryding, som är en av redaktörerna, vår jubileumsbok om Lunds industrier.

Sedan vidtar en festmåltid en trappa upp för att fira Gamla Lunds 100-årsjubileum. Det blir en 3-rätters meny ”Kökets val” (vi får reda på innehållet samma dag). Till detta serveras ett vinpaket bestående av ett glas mousserande vin som fördrink (serveras innan vi går in i Stora Salen) och sedan ett glas vin till varje rätt. Kaffe/te ingår också. Priset för middag med vinpaket är 770 kr per person. Önskar ni alkoholfritt alternativ till middagen är priset istället 670 kr per person. Lunds Allmänna Sångförening, under ledning av Kerstin Hugosson, står för den musikaliska underhållningen.
Anmälan med namn och telefonnummer till denna middag görs senast onsdag 28 mars till föreningens kansli: tel. 046-12 12 65 eller till gamlalund@telia.com. I anmälan ska anges om ni önskar alkoholfritt alternativ och ev. specialkost och allergier. Obs! bindande anmälan och förskottsbetalning till föreningens bankgiro: 325-1675 eller via swish: 123 422 78 07. Vid förhinder har ni möjlighet att själva finna en ersättare. Detta måste dock meddelas till kansliet så att deltagarlistan stämmer.
Klädsel: kavaj.


När? Måndagen den 7 maj klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? 1918 - slutet på kriget och början på ett nytt studentliv
Föredrag av Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Universitetsarkivet
Om lundastudenterna, första världskriget och slutet på ”den gamla goda tiden”.


När? Lördagen 26 maj kl 8.00-ca 18.00
Vad? Vårutfärd till Roskilde, Ringsted och Sorö, tre själländska städer med intressanta historiska likheter – och skillnader – i förhållande till Lund.

Färden går först till Roskildes berömda domkyrka som sedan 1995 är med på världsarvslistan. Väl framkomna dricker vi förmiddagskaffe med franskbrödbulle vid bussen innan vi går in i kyrkan. Klockan 11.30 lämnar vi Roskilde för färd mot Sankt Bents kyrka, Danmarks första kungakyrka, i Ringsted (där för övrigt en svensk kung har fått sin grav). Sedan åker vi vidare mot Sorö där vi mellan kl 13.30 och 15.00 äter en lunchbuffé på Comwell hotell, som har Danmarks största halmtak! Sista anhalten är Sorö klosterkyrka och Sorö Akademi. Med en liten reservation för att tillkommande kyrkliga förrättningar kan ställa till det för oss och göra att vi inte kommer in i alla kyrkor som planerat!
Samling vid turisthållplatsen på Bangatan utanför ICA Malmborgs/Lekia, där bussen avgår kl 8.00. Priset för utfärden är 600 kr. Då ingår, förutom bussresan och all guidning, entréavgift till Roskilde domkyrka, förmiddagskaffe och lunchbuffé med kaffe. Biljetter (55 st) säljs på kansliet 5 april – 18 maj. Obs utfärden är fullbokad! Vi önskar helst betalning via bankgirot: 325-1675 eller via swish: 123 422 78 07. Obs, glöm inte att ta med er giltig ID-handling som körkort eller pass!

» Förteckning över föreningens samtliga föredrag och programpunkter

footer