topimage_01
Om föreningen Kansli och styrelse Aktuellt program Gamla Lund-Nytt Remisser Årsboken Medlemskap Länkar meny_avslutning
Aktuellt program


Efter ett mycket lyckat jubileumsår inleder vi nu våren 2019 med ett antal spännande programpunkter. Redan den 11 februari gästar Jonas Birgersson Föreningen och i mars görs ett besök på det nyrenoverade AF´s Arkiv & Studentmuseum. Senare i vår får vi ta del av fynd gjorda från utgrävningar i samband med bl.a. spårvägsbygget. Våren avslutas med en utflykt till Söderslätt.

Återigen stort tack för det gångna året och mycket välkomna till det nya!

Erik Larsson, ordförande

Föreläsningarna är öppna för alla men vi tar ut en avgift på 50 kronor för icke-medlemmar.


Fotografier

» Foton från programverksamheten


Program våren 2019


När? Måndag 11 februari klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Framtiden i ett historiskt perspektiv
Föredrag av Jonas Birgersson, lundabo och serieentreprenör


OBS programändring!

När? Torsdag 28 mars klockan 18.00
Var? Historiska museet, Krafts torg 1
Vad? Guidad visning
Tyvärr måste besöket på Akademiska Föreningens Arkiv & Studentmuseum 27 mars utgå ur programmet. Ombyggnaden av AF-borgen påbörjades tidigare än beräknat och Arkivet har redan stängt för allmänheten och öppnar igen tidigast till hösten.
Istället gör vi ett besök på Historiska museet, Krafts torg 1, torsdag 28 mars kl 18.00. Efter nästan ett år av ombyggnad och renoveringar är nu museet åter öppet för allmänheten. Vår guide blir museichef Per Karsten som inledningsvis berättar lite om ombyggnationen och museet i sin helhet och sedan visar oss den nya utställningen ”Hästfolk-Sösdalafynden”. Föremålen från Sösdala utgör Europas främsta fynd av ryttarutrustning i förgyllt silver och brons från järnålderns folkvandringstid. Därefter får vi också en visning av Barbaricum – en utställning om Uppåkra och Skånes järnålder.
Biljetter för guidningen (25 st.) à 40 kr. säljs på kansliet från 28 februari. Det går även bra att ringa (046-12 12 65) eller maila (gamlalund@telia.com) och boka biljett från kl 9.00 torsdag 28 februari. Förskottsbetalning till föreningens bankgiro: 325-1675 eller via Swish: 123 422 78 07.
Obs! förutom avgiften för guidningen tillkommer entréavgift på 50 kr., som ni själva betalar när ni kommer till museet. Kan ni visa något av nedan nämnda kort får ni rabatt på entréavgiften/fritt inträde.

Priser och rabatter
• Vuxen: 50 kronor
• Studenter: gratis vid uppvisande av studentlegitimation
• Barn och ungdomar under 18 år: gratis
• Årskort: 150 kronor, giltigt 12 månader från inköpsdatum
• Bankkort från Sparbanken Skåne, Färs & Frosta Sparbank eller Sparbanken 1826: 20 procents rabatt på inträdet

Kort som ger rabatt under ordinarie öppettider:
Kulturarvskortet: 25 kronor
ICOM-kort: gratis
Kamratkort: gratis för ledsagare
Riksförbundet Sveriges museer-kort: gratis

Vill ni komma tidigare till museet betalar ni bara entréavgift och kan sedan gå runt och titta själva före visningen. Museet är öppet till 20.00, så det går också bra att gå runt på egen hand en stund efter visningen. Samling i receptionen kl. 18.00!När? Måndag 29 april kl 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Årsmötesförhandlingar
Därefter berättar författaren Claes Wahlöö om den kommande årsboken: Redaktörens bilder. Waldemar Wahlöös reportagebilder 1930-1956.


När? Måndag 20 maj klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? På grävfronten mycket nytt – De senaste årens lundaarkeologi
Föredrag av Conny Johansson Hervén, chef Kulturmiljöavdelningen, Kulturen
Den nya spårvägen, omdaningen av torg och gatumark och nybyggnation har bidragit till att den arkeologiska verksamheten varit omfattande de senaste åren. Det har resulterat i många observationer spridda över hela stadslandskapet och i föredraget görs ett försök till en överblick av de nya resultat som framkommit om det medeltida Lund.


När? Lördag 25 maj
Vad? Vårutfärd till Söderslätt
Lördagen den 25 maj avgår bussen kl. 9.00 utanför Domkyrkan för en dagstur. Hemkomst c:a 17.30.

Resan går genom delar av Söderslätt, som i ett svenskt perspektiv framstår som en säregen odlingsbygd: här har människor kontinuerligt levt och odlat alltsedan bondestenåldern för ca 6000 år sedan. Vi uppmärksammar landskapet, bybebyggelsen och kyrktätheten. Ciceroner på resan från styrelsen är Cecilia Nelson och Sten Skansjö.

Första anhalten är den medeltida vallfartskyrkan Sankta Maria i Fru Alstad med sitt dramatiska läge i landskapet. Guidning i kyrkan. Åter i bussen börjar berättelsen om de många författare som växte upp på Söderslätt, for till Lund för utbildning och forskning och blev en viktig del av det skånska kulturlivet. Vi kör långsamt förbi deras barndoms gårdar: Victoria Benediktsson, Domme, Ola Hansson, Hönsinge, Hans Larsson, Ö. Klagstorp, Nils Lovén ”Nicolovius”, Äspö, Ola Larsson, V. Vemmenhög.

I Äspö blir uppehållet längre. Vi får en visning av de rika kalkmålningarna från 1400–talet i kyrkan; Thorbjörn Levin, Äspöbo, är vår ciceron. Genom honom har vi sedan förmånen att inta vår lunch i den gamla prästgården. En av kyrkoherdarna, Nils Lovén, författade 1847 ”Folklivet i Skytts härad i Skåne” som blev förebild för många folklivsskildringar.

Efter lunchen far vi till Tullstorp. Det finns tre orsaker till det. Den första är C.G. Brunius tegelkyrka, färdig 1848 och byggd på samma plats som den medeltida kyrkan. Den andra är Tullstorpsstenen, en runsten som har varit ett byggelement i den gamla kyrkan. Nu har den rests på kyrkogården och markerar minneslunden. Den tredje är Galgbacken, som är lätt att identifiera från kyrkogården.

Den fortsatta färden berör bl.a. Västra Vemmenhögs kyrkby (känd från Nils Holgersson) och Svaneholmsområdet, och där diskuterar vi jordbruksreformatorn Rutger Mackleans insatser och eftermäle. Vi mellanlandar ca kl 15 hos Anita på Börringekloster, för en kaffestund innan hemfärden.

Priset för utfärden är 400 kr. Då ingår bussresan, all guidning, exkursionshandledning med färgtryck, lunch med kaffe och eftermiddagskaffe. Biljetter (53 st.) säljs på kansliet från torsdag 25 april kl. 10.00. Det går även bra att ringa (046-12 12 65) eller maila (gamlalund@telia.com). Glöm inte ange ev. matallergi eller specialkost. Obs anmälan före den angivna tiden godtas inte! Förskottsbetalning till föreningens bankgiro: 325-1675 eller via swish: 123 422 78 07.


» Förteckning över föreningens samtliga föredrag och programpunkter

footer