topimage_01
Om föreningen Kansli och styrelse Aktuellt program Gamla Lund-Nytt Remisser Årsboken Medlemskap Länkar meny_avslutning
Aktuellt program


Bästa medlemmar i Föreningen Gamla Lund!

Vi kan nu informera om vårens program som börjar den 20 februari med att arkivarie Fredrik Tersmeden berättar om den lärda fru Lyche, en av Lunds mest uppmärksammade och litterära personer under 1770-talets första hälft. Den 13 mars får vi sedan höra Sten Skansjö, historieprofessor em., tala med anledning av 500-års jubileet av reformationen samt om dess genomförande i Danmark och därmed också i Skåne strax härefter. Den 24 april äger årsmötesförhandlingarna rum och då även K. Arne Blom informerar om årsboken för 2017, ”Lund söderut”. Sist på säsongen, lördagen den 6 maj, har vi en utflykt planerad till Eslöv, då vi bland annat ska se Medborgarhuset ritat av Hans Asplund 1957.
Mycket välkomna att delta i vårt program!

Erik Larsson, ordförande

Observera att föreläsningarna åter är i nyrenoverade Pingstkyrkan!

Föreläsningarna är öppna för alla men vi tar ut en avgift på 40 kronor för icke-medlemmar.


Fotografier

» Foton från programverksamheten


Program våren 2017

När? Måndagen den 20 februari klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Den lärda fru Lyche och professor Sjuskägg. Historien om ett bortglömt akademikerpar från 1700-talet
Föredrag av Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Universitetsarkivet
En av Lunds mest uppmärksammade lärda och litterära personer under 1700-talets första hälft var inte en lärare vid universitetet – utan en hustru till en av dessa lärare: Lyche Sophia Friis. Trots att det var hennes make som slutade som professor, var det hon som redan i sin samtid hamnade i internationella uppslagsverk inte bara om lärda kvinnor i synnerhet utan också om lärda personer i allmänhet. 250 år senare är dock både hon och hennes make, Gustaf Ernst von Bildstein, sorgligt bortglömda.


När? Måndagen den 13 mars klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Reformationen – en brytpunkt i Skånes historia. Konsekvenser för stad och landsbygd
Föredrag av Sten Skansjö, historieprofessor em.
Reformationen i Danmark – och därmed i Skåne – är ganska lite känd av personer med bakgrund i svensk skola. Men det var på flera sätt ett dramatiskt skeende, som fick stor betydelse för framtiden, särskilt för staden Lund.


När? Måndagen den 24 april klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Årsmötesförhandlingar
Därefter berättar K. Arne Blom, Jan Hjärpe, Per Rydén och Gunnar Stensson om den kommande årsboken ”Lund söderut”


När? Onsdagen den 3 maj kl 17.30-18.15 och 18.30-19.15
Var? Träffpunkt: utanför Gamla Lunds kansli, Kattesund 6 A
Vad? Från Engelsk prinsessa till arbetarbarn. En stadsvandring för barn om barn förr i tiden i Lund.
Guide: Monika Lennartsson som är auktoriserad Skåneguide och har en universitetsexamen i arkeologi och skandinavistik.
Följ med på en upptäcktsresa genom staden och få reda på hur barn levde förr. Vi berättar om en prinsessa som kom från ett annat land och om professorsdöttrarna Fredrika, Ida och Emma. Du får även höra om Niels sista resa och Johns uppväxt hos snälla mostrar. Hur bodde barnen? Vad lekte de med? Vi besöker spännande platser och lär oss samtidigt mer om Lunds historia. Turen startar och avslutas vid Drottens Kyrkoruin.
Ålder: Barn (målgrupp ca 10-12 år).
Gruppstorlek: Max. 15 barn per tillfälle och en medföljande vuxen per barn.
Övrigt: Visningen är gratis. Anmälan senast den 2 maj.
Anmälan och information: Föreningen Gamla Lund, Tel. 046-12 12 65 eller gamlalund@telia.com


När? Lördagen den 6 maj klockan 9.30-ca 17.00
Vad? Byn, stationssamhället och staden - vårutfärd till Eslöv!
Första anhalten är Västra Sallerups kyrka som visas av historikern Sten Skansjö; före järnvägstiden var Eslöv en ordinär by i Västra Sallerups socken. Därefter besöker vi Eslövs stadsmuseum, där journalisten Eve Olsson möter upp för att ge oss en introduktion. Sedan vandrar vi genom centrala Eslöv till det berömda Medborgarhuset – ett arkitektoniskt mästerverk från 1957 ritat av Hans Asplund. Här äter vi först en lunchbuffé (kl 12-13) innan vi får en dryg timmes visning av den mycket speciella byggnaden. Kl. 14.30 lämnar vi Medborgarhuset för en bussrundtur i Eslöv, då vi får beskåda några av Eslövs pärlor. Vår ciceron på bussen är Eve Olsson. På vägen tillbaka till Lund stannar vi till på Bränneriets Gård för eftermiddagskaffe.
Samling vid turisthållplatsen på Bangatan utanför ICA Malmborgs, där bussen avgår kl 9.30. Priset för utfärden är 330 kronor. Då ingår – förutom bussresan och alla visningar - lunchbuffé i Medborgarhuset och eftermiddagskaffe på Bränneriets Gård. Biljetter (55st) säljs på kansliet 18-28 april. Det går också bra att ringa och boka biljett (046-12 12 65) från kl 9.00 tisdagen den 18 april.» Förteckning över föreningens samtliga föredrag och programpunkter

footer