topimage_01
Om föreningen Kansli och styrelse Aktuellt program Gamla Lund-Nytt Remisser Årsboken Medlemskap Länkar meny_avslutning
Aktuellt program


Vi är nu klara med ett nytt spännande program och är glada över att hälsa er hjärtligt välkomna till detta och till höstens första programpunkt som är en utflykt till Svenstorps slott samt till Odarslövs mölla. I början av 1950-talet köptes denna mölla in av Gamla Lund för att den skulle räddas. Möllan var sedan i föreningens ägo fram till 1985.

Erik Larsson, ordförande

Föreläsningarna är öppna för alla men vi tar ut en avgift på 40 kronor för icke-medlemmar.


Fotografier

» Foton från programverksamheten


Program hösten 2017

När? Onsdagen den 13 september klockan 17.00- ca 20.15
Vad? Utfärd till Svenstorps slott och Odarslövs mölla
Först besöker vi Svenstorp där lantmästare Nils Gyllenkrok berättar om godset och dess historia sedan åker vi vidare till Odarslövs mölla, där vi delas upp i två grupper. Stadsantikvarie Henrik Borg berättar om möllans historia. Erika Hallin som är byggnadsantikvarie och byggledare berättar om den pågående renoveringen av möllan inne i Möllegården.
Samling vid turisthållplatsen på Bangatan utanför ICA Malmborgs, där bussen avgår kl 17.00. Priset för utfärden är 100 kronor. Obs ingen måltid ingår förutom att vi kommer att dela ut äpplen och bananer vid en ”fruktstund”. Biljetter (50 st) säljs på kansliet 24 augusti - 8 september. Det går också bra att ringa: 046-12 12 65 eller mejla: gamlalund@telia.com och boka biljett från kl 9.00 torsdagen den 24 augusti. Ni får gärna betala biljetterna via Bankgiro: 325-1675 eller Swish: 123 422 78 07.
Obs, biljetterna är redan slutsålda!


När? Lördagen den 16 september mellan klockan 18.00- 21.30
Var? Drottens kyrkoruin, Kattesund 6 A
Vad? Visning av Drottens kyrkoruin och öppet hus på kansliet
Domkyrkoguiden Anita Larsson visar Drottens kyrkoruin kl 18.00 och 20.00. Begränsat antal besökare. I anslutning till visningarna presenterar Kulturportal Lund sin webbsida som berättar om Lunds historia och kulturarv. Gamla Lunds kansli håller öppet och har ett specialerbjudande: Köp en tygkasse med tre olika årsböcker om Lund för 50 kronor! (gäller ej årsböckerna 2015 och 2016).


När? Måndagen den 18 september klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? ”Nu bo vi här i Lund – det är en faslig småstad”. Om Amelie Posse och förra sekelskiftets Lund
Föredrag av Eva Strömberg Krantz, docent
Amelie Posses dramatiska liv utspelades på flera olika scener. En av dem var Lund. Föredraget handlar om hennes år där som tonåring och ung kvinna (1897-1904, 1906-1910) och vill samtidigt fånga något av stadens atmosfär och ge en bild av miljö och människor. En liten sammanfattning av Amelie Posses liv kommer också att ges


När? Måndagen den 16 oktober klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? En lundensisk arkitekturspecialitet - Bruniusstilen
Föredrag av Thomas Hellquist, arkitekt SAR/MSA, professor em. i arkitektur och gestaltning
Carl Georg Brunius var en praktisk akademiker; både rationalist och romantiker. Sitt värv som professor i grekiska kom efterhand att överskuggas av hans arbete som kyrkorestauratör och arkitekt. En brinnande passion att förstå den medeltida arkitekturens regler fick honom att uppfinna en helt ny arkitektonisk stil – Bruniusstilen.


När? Måndagen den 6 november klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Vad ska hända med gamla Observatoriet? Föredrag med efterföljande debatt
Föredrag av Arne Ardeberg, professor em. i astronomi
I föredraget beskrivs observatoriets olika byggnader – vilka funktioner hade de och vilka var personerna som arbetade där? Hur fördes diskussionerna innan institutionen flyttade? Dessutom berättas om den vetenskapliga aktiviteten i byggnaderna och dess resultat. Vilken roll har arbetet som utfördes i observatoriet spelat i den vetenskapliga utvecklingen?
Vilka debattörer som medverkar meddelas i nästa nummer av Gamla Lund-Nytt.


När? Måndagen den 27 november klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Nya rön kring Lunds ålder och domkyrkans föregångare
Föredrag av arkeologerna Maria Cinthio och Anders Ödman
Genom nyligen genomförda dendrokronologiska dateringar av stockkistor från en kyrkogård norr om domkyrkan har Lunds grundläggande kunnat flyttas tillbaka i tiden till Harald Blåtands (död senast 987) dagar. Samtidigt har också georadarundersökning och modern bergartsanalys av domkyrkan och dess stenar visat att de tidigare tolkningarna av kyrkans föregångare inte längre är hållbara. Föreläsningen redovisar resultaten av undersökningarna och resultatens konsekvens för tolkningen av det äldsta Lund och stadens första kyrkliga stenbyggnader.» Förteckning över föreningens samtliga föredrag och programpunkter

footer