Detaljplan för del av Östra Torn 29:8 med flera i Lund.
(Råängen etapp 1 )Samrådshandling. Upprättad 2023-12-07.
PÄ 13/2022
Standardutförfarande.
Yttrande Föreningen Gamla Lund
Övergripande synpunkter.
Utbyggnaden sker på högklassig åkermark, men om någon större utvidgning av tätorten skall ske, är Brunnshög den lämpligaste riktningen, eftersom det öppna kulturlandskapet här har större vidd än i andra riktningar. Risken för sammanbyggande av tätorter är mindre. Det är också angeläget att den utbyggnad som sker på åkermark får ett ganska högt exploateringstal, för att markåtgången skall bli mindre i förhållande till nybyggd våningsyta. Därtill kommer att ett högklassigt kollektivtrafiksystem som spårvägen utnyttjas bättre om dess hållplatser omges av tät bebyggelse. Det är positivt att Brunnshög, i ”kunskapsstråket” med såväl många bostäder som arbetsplatser och med såväl behov av som underlag för omfattande service av olika slag, får en närmast innerstadsliknande prägel, samtidigt som parker och grönska, och kontakten med naturen och det öppna kulturlandskapet omedelbart intill har mycket stor betydelse för miljökvaliteten. Eftersom Det är också positivt att Brunnshög utformas som en gatu- och kvartersstad där bebyggelsen ligger längs stråk där många rör sig i stället för som inåtvända enklaver utan direkt koppling till gemensamma stadsrum. Detta ökar möjligheterna till en levande och mångsidig stadsmiljö, men ställer krav på trafiksäkra och barnvänliga utformningar i detalj. Planförslaget har många positiva idéer till hur en levande, mångsidig och ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stadsmiljö skall åstadkommas.
Utformningen av stadsmiljön.
Planen har höga ambitioner vad gäller utformningen av en de varierande och identitetsskapande stadsmiljö. Varje kvarter skall ha begränsade byggnadsytor och varierande höjder, så att omväxling uppnås. Detta visas i illustrationsplanen, trots att själva den formella detaljplanen är mycket regelbunden och likformig. Genom ganska komplicerade bestämmelser inom ramen för den på kartan ganska schematiska detaljplanen skall den önskade variationen uppnås. En naturlig variation inom varje kvarter kunde uppnås om bebyggelsen delas upp på flera byggherrar och arkitekter, men planen har ingen sådan bestämmelse eller rekommendation. Flera byggherrar och arkitekter inom ett kvarter kräver också samordning, för att en god helhetskall uppnås.
Den redovisade illustrationsplanen kan bara uppfattas som ett exempel. Olika illustrationer i planprogrammet är också olika i detalj. På s. 74 visas hur Utmarksvägens gamla sträckning skall kunna avläsas inom planområdets västra kvarter. Denna möjlighet försvinner genom mobilitetshusets placering där enligt illustrationsplanen. På s. 62 visas en tredje möjlighet. På s. 46 visas en utformning som i detaljer skiljer sig från illustrationsplanen. Den verkliga utbyggnaden kan förväntas bli annorlunda i detalj. Skuggdiagrammet visar att innergårdarnas södra delar i princip alltid hamnar i skugga och att gatorna delvis kan få ganska höga vindhastigheter. Detaljbearbetningen av varje kvarter bör påverkas av detta genom lägre hushöjder i kvarterens södra delar och vissa förskjutningar eller vinklingar av fasader.
Planen bör medge möjligheter till vissa justeringar av gaturum och gatulinjer i samband med de konkreta byggprojekten. Detta innebär särskilda utmaningar, eftersom gator och ledningar liksom gatumark skall fastläggas innan bebyggelsen planeras i detalj. Möjligheten kan undersökas att gatorna vinklas något på mitten. Då kan man låta bebyggelsen behålla en mer rätvinklig struktur som med sidoförskjutningar skapar små platser – delvis på kvartersmark – vid gatan, gärna kombinerade med tvärgående gränder på kvartersmark.
Det är positivt med sammanslagna innergårdar, som kan anpassas dels tillbarn i olika åldrar, dels till vuxnas och äldres rekreation. Eventuella radhus får minimala egna trädgårdar, där det är viktigt att dessa blir solbelysta. Illustrationsplanen redovisar vissa hus med stor tjocklek. En begränsad tjocklek, kanske ca 12 m, bör tillämpas för att få större friytor och mer ljus. Exploateringstalet kan med fördel nedbringas något, med den högsta bebyggelsen, 6 våningar, längs spårvägsstråket och normalt 4 våningar mot parken, bortsett från inslag av punkthus på upp till 6 våningar. Höghuset vid torget kan dock, som landmärke, ha högst 15 våningar. Om höghuset flyttas till torgets nordöstra del, förbättras ljusförhållandena på torget.
Trafiksystemet.
Trafiksystemet är välstuderat, även vad gäller utformningen. Kontakten mellan bostadskvarteren och Kunskapsparken kunde dock förbättras, om den inte bröts aven genomgående, rak tillfartsgata. Ett alternativ kunde vara en avstängning för biltrafik vid torget, där gatan på båda sidor ingick i en u-formad slinga från spårvägsgatan. Detta skulle dock kräva, att spårvägsgatan utformades som en traditionell boulevard med spårvägen i mitten och genomgående, enkelriktade, kopplande lokalgator på sidorna. Därtill kunde parkgatustråket ges mindre sidoförskjutningar för att nedbringa hastigheterna. Det är viktigt att barn får säkra gångstråk ner till Kunskapsparken.
Kulturmiljöaspekter.
Inom området finns inga egentliga bevarandeintressen annat än Utmarksvägens sträckning och utsikten mot det öppna kulturlandskapet i öster. Genom en medveten satsning på en identitetsstark, både varierad och sammanhållen stadsmiljö kring spårvägen och mot Kunskapsparken skapar man framtidens bevaringsvärde.
Det är önskvärt att Utmarksvägen bevaras i hela sin längd som öppet stråk även om detta innebär påverkan av grannområdenas planering och justering av mobilhusets läge
Planbeskrivningen föreslår att Utmarksvägens gamla sträckning skall bevaras som en siktlinje
Sammantaget ser Föreningen Gamla Lund positivt på planförslaget och dess intentioner, men ser flera punkter där dess genomförande kan förbättras i förhållande till illustrationsplanen. Detta kräver dock grundliga studier oh en viss flexibilitet vid den konkreta bebyggelseplaneringen, också vad gäller arkitektur, detaljer och organisation. Också nya former av boendeinflytande, enligt New European Bauhaus vore värdefulla.
Anna Svenson, ordf.
Bo Larsson, vice ordf.
2024-04-24