Kommentar till antagen detaljplan för Kugghjulet 1 och 5 m.fl. i Lund, Lunds kommun. PÄ 12/2017.
Föreningen Gamla Lund.
I vårt yttrande till planförslaget, juni 2021, där vi fokuserade på bevarande och kulturmiljö, var vi positiva till planens huvuddrag, och särskilt till att större delen av industribyggnaden Cepa skulle bevaras. Vi hade inga synpunkter på exploateringsgrad och hushöjder. Vi konstaterar nu, att i den antagna detaljplanen rivs samtliga befintliga byggnader i kvarteret, varefter Cepabyggnadens skorsten uppförs på nytt. Vi finner det beklagligt att ett bevarande av Cepabyggnaden enligt teknisk utredning inte är praktiskt möjligt, men måste utgå från att detta stämmer. Detta gjorde det desto viktigare att bevara Maskinfabriken Eikers kontorsbyggnad på Öresundsvägen 15 från 1961 i två våningar och rött tegel i kvarterets nordvästra del (se bifogat foto). Den var betecknad som kulturhistoriskt värdefull och bidrar till att ge miljön vid Öresund vägen en historisk förankring. Vi föreslog i vårt yttrande 2021 en ändring av planen, så att den byggnaden kunde bevaras, men så skedde inte. En sådan ändring har inte gjorts. Vi skrev den 4 oktober till Stadsbyggnadskontoret på nytt om vikten att bevara byggnaden, men kunde vid besiktning idag (7 oktober) konstatera att den var borta och att en grävskopa var i färd med att ta bort de sista spåren.
Byggnaden skall enligt planen ersättas dels med bebyggelse i 5-7 våningar, dels med ett nytt gatuparti. Vi förstår att de främsta skälen härtill är att höja exploateringen och att få+ ett strikt och regelbundet stadsplanemönster med en gata där byggnaden stod. Planbeskrivningen nämner inte dessa skäl utan motiverar rivningen med att byggnaden ”har förändrats på olika sätt till exempel tillbyggnad från 1970-talet, borttagen skorsten, utbytt entréparti, nya alufönster och ramp och som gör att dess kulturhistoriska värde inte är så högt längre.” Detta kan dock inte ses som ett godtagbart skäl till rivning, eftersom dessa brister hade kunnat åtgärdas vid renovering. I planbeskrivningen skrivs också om byggnaden: ”Dess kulturhistoriska värde ligger i att byggnaden representerar 1960-talets exploatering av området.” Detta borde vara ett tungt argument för bevarande, eftersom man också skriver: ”För stadsutvecklingen i området har de industrihistoriska miljöerna stora värden; både som källor till historien om Lund och om vårt samhälles förändring, men de kan samtidigt tillföra stora upplevelsevärden och stärka Västerbros identitet som stadsdel.” Kontorsbyggnaden kunde, trots sitt ganska alldagliga utseende ha ingått i en ny helhet.
Föreningen Gamla Lund anser att rivningen är oförenlig med planprogrammets intentioner, men har valt att inte överklaga planen, för att inte fördröja dess genomförande i övrigt. Vi beklagar också djupt att Vespa-Månssons byggnad från 1956 i hörnet Kobjersvägen – Öresundsvägen revs. Den var också betecknad som bevaringsvärd hade lätt kunna komponeras in i en helhet med nybebyggelse. Nu är det av stor vikt att fastställa en fortsatt bevaringsplan för Västerbro. Den bör också innehålla ett resurstänkande och ett kreativitetstänkande kring hur gammalt och nytt kan förenas till nya kvaliteter. Det finns många exempel att inspireras av.
För Gamla Lunds styrelse,
Anna Svenson, ordf.
Bo Larsson, bevarandegruppen
2024-10-08