Artikel hämtad ur Gamla Lund Nytt 1/2022
”Om ni inte tar ut den mannen lämnar vi mötet”
Henric Borgström minns när sympatisören lade sig platt för USA-vänsterns hjälte
En av de mest spektakulära händelserna i Lund under den snabbt uppblossande vänstervågen från 1968, innan den alltmer tynade bort under 1970-talet, var Svarta Pantrarnas besök på AF lördagen 15 mars 1969. Också detta stördes av ”kändisdemonstranten” Klas Hellborg, vida beryktad för bland annat sabotaget av den gigantiska Karl X-tavlan på Aten, AFs café’, och mössbränningen siste april vid Tegnér-statyn.
Svarta Pantrarna eller Black Panther Party for Self Defence grundades hösten 1966 i San Franciscos hamnstad Oakland i revolt mot den svarta befolkningens fattigdom, arbetslöshet och sämre skolor. Den hade en klar socialistisk inriktning och var inte främmande för att använda våld mot poliser när medlemmarna själva ansåg sig utsatta för övervåld.
Pantrarna formerade sig efter mordet på Malcolm X , en medborgarrättskämpe som konverterat till islam. Detta ledde till splittring inom rörelsen för lika rättigheter. Under ett tal i februari 1965 uppstod tumult varvid en svart kritiker, också muslim, senare erkände mordet.
Rörelsen fick snabbt lokalavdelningar i flertalet av USA:s delstater. Allt större genklang fick rörelsen när den startade gratis läkarvård i ett USA som hade mycket höga vårdkostnader för alla i de lägre inkomstskikten. Vidare inrättade rörelsen gratis frukost för skolbarn. Vidare försök till rehabilitering av alkoholister och knarkare.

Black Panther-ledaren Bobby Seale på studentafton i lund 1969. Bredvid honom på podiet sitter Connie Mathews, bosatt i Köpenhamn. Hon organiserade informationsturnén med pantrarna i Europa 1969.
Egna skyddskårer bildades för att med våld försöka skydda den svarta befolkningen från hot. För skydd av äldre bildades Gray Panthers.
Detta i motsats till Martin Luther Kings mer pacifistiska rörelse med samma målsättning, för övrigt skjuten av en vit man i april 1969.
Svarta pantrarna militariserades snabbt med uniformer blå tröjor, svarta baskrar, läderjackor och byxor. Samtidigt ställde man upp i lokalval och vann borgmästarvalet i Oakland.
Mest kända bland grundarna var Stokely Carmichael (som besökte Uppsala universitet i november 1967, därefter Stockholms konserthus och Lund 2 december), vidare Bobby Seale, Huey P. Newton och författaren Angela Davis, den senare en av de ledande amerikanska kommunisterna, tilldelad bl a Lenins fredspris.
Senare versioner i olika skrifter om vad som hände i Stora salen på AF i Lund den lördagseftermiddag när Bobby Seale inledde sitt tal stämmer inte med min upplevelse. Jag satt nära scenen. Bobby sprang inte ut ur lokalen när det redan från början uppstod stök på första bänk.
Sin vana trogen ropade Klas Hellborg med en vinare i jackan några ohörbara/svårbegripliga ord. Det hade han också gjort under ett kårfullmäktigemöte i Lund. Den borgerlige ordföranden i fullmäktige hade sagt till Hellborg att hålla tyst eller lämna lokalen eftersom han inte var invald utan bara åhörare.
Under fullmäktigemötet reste sig Per Lysander upp, känd från Lunds studentteater, och höll ett brandtal till Hellborgs försvar om att det varje medborgares rättighet att när som helst yppa sin åsikt. Men den borgerlige ordföranden stod på sig och Hellborg bars ut.
Nu uppstod något liknande eller snarare paradoxalt när Hellborg blandade sig i Svarta Pantrarnas tal. Bobby Seale tog några steg ned från podiet, pekade på Hellborg och ropade strängt: Om ni inte tar ut den mannen lämnar vi mötet.
Då rusade Per Lysander fram till sin åsiktsfrände Hellborg tillsammans med en handfull vänstersympatisörer och lyfte upp den sprattlande kändisdemonstranten och försvann ut med honom. Yttrandefriheten var plötsligt inte värd någonting för Lysander när det var vänsterhjälten från USA som blev störd.
För min personliga del hade jag svårt att i sinnet släppa händelsen när jag från mitten av 1970-talet ofta passerade teatern Unga Klara på Drottninggatan i Stockholm där Per Lysander blivit framgångsrik dramaturg och hans namn lyste på reklamskyltar. Det gick inte att då undvika att varje gång tänka på Lysanders dubbla tungor i Lund.
Henric Borgström