Gamla Lund
  • Hem
  • Gamla Lunds årsbok
    • Gamla Lunds historia
  • Alla tiders Lund
    • Artikelarkiv
  • Plan- och bevarandefrågor
  • Gamla Lund
  • Program
  • Gamla Lund Nytt
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Sök
  • Menu Menu

Yttrande till detaljplan för del av Galgevången 1:320 m.fl. i Lund.

Yttrande till detaljplan för del av Galgevången 1:320 m.fl. i Lund. Granskningshandling. PÄ 31/2013. 1281K-243.

Genom inlägg i Sydsvenska 30 maj uppmärksammade Föreningen Gamla Lund att 31 maj 2021 är sista dagen för att inkomma med yttrande om detaljplan för bebyggelse på del av Galgevången 1:320 m. fl. vid Fader Bergs väg, granskningsförslag. Föreningen har varken fått tillsänt samrådsförslaget eller granskningsförslaget för yttrande, och kom därför inte med yttrande om samrådsförslaget. Föreningen har följande synpunkter på granskningsförslaget.

Utbyggnadsområdet är formellt parkmark, men har inte använts som aktiv park. Där har funnits ett skyddsrum, en radiomast och annars ovårdad slyvegetation. Detta kan vara en anledning till att kommunen överväger bebyggelse på området.

Vid jämförelse mellan samrådsförslaget och granskningsförslaget, är det tydligt att samrådsförslaget var bättre anpassat till platsen. Det bestod av tre fyravånings punkthus, nästan som flerbostadsvillor. De hade kvadratisk planform och var orienterade på samma sätt som de flesta villor längs angränsande Otto Lindblads väg, i sned vinkel mot gatan. De var större än önskvärt men ändå i viss mån inpassade i parkmiljön, där det gröna trängde fram mellan husen. De var av typen ”hus i park”. I det nya förslaget har antalet byggnadsenheter utökats till fem, och de är sammanbyggda till en 70 m läng saxad byggnad. De bildar en mur, där grönskan inte tränger igenom, och norra elen av området görs till parkeringsplats. I det tidigare förslaget var parkeringarna insmugna bakom husen, längs Tornavägen.

Föreningen Gamla Lund motsätter sig inte bebyggelse i området, om den gröna parkmiljön tillåts fortsätta mellan husen fram till Tornavägen och Hardebergaspåret. Samrådsförslagets grundstruktur är användbar, men byggnadernas sidor bör minskas med 25–30 % för att parkkaraktären skall bibehållas och den fjärde våningen bör vara indragen som takvåning.

För Gamla Lunds styrelse

Erik Larsson, ordf.

2021-05-31.

https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png 0 0 petter https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png petter2021-05-31 16:34:262025-02-06 16:34:47Yttrande till detaljplan för del av Galgevången 1:320 m.fl. i Lund.

Yttrande, detaljplan för Genarp 9:12 och 9:7 m.fl.

Yttrande, detaljplan för Genarp 9:12 och 9:7 m.fl. i Genarp (Kyrkovägen). PÄ 01/2019a. Samrådsförslag.

Detaljplaneförslaget omfattar en utbyggnad med bostadsbebyggelse i 1-2 våningar i radhus, parhus, mindre flerbostadshus med max fyra lägenheter samt friliggande enfamiljshus. Mot väster ges möjlighet att ansluta området till ett framtida utbyggnadsområde. Bebyggelsen uppförs längs gator i ett varierat kvartersmönster. I områdets mitt planeras ett grönområde med vattenspegel. Ett sammanhängande gång- och cykelstråk från centrala Genarp förs genom grönområdet vidare till ett tänkt utbyggnadsområde i väster. Planen är småskalig och varierande och i skala väl anpassad till ett samhälle som Genarp. Parhusens, radhusens och flerbostadshusens redovisade modernistiska arkitektur ger en förortsmässig karaktär och bryter mot Genarps bytradition med sadeltak. Gamla Lund ser gärna en arkitektur mer anpassad till orten.

Idag har Genarp en rak och tydlig tätortsgräns mot åkerlandskapet i väster. Planförslaget innebär en utbyggnad utanför denna raka gräns. I Lunds kommuns översiktsplan 2018 anges ett utbyggnadsområde nordväst om den befintliga tätorten, vilket innebär att tätortsgränsen mot det öppna kulturlandskapet förskjuts ca 400 m mot väster. Det nu aktuella planområdet ingår detta utbygg-nadsområde. Det öppna åkerlandskapet väster om Genarp är så vidsträckt att det inte finns risk för sammanväxande tätorter, men från kulturmiljösynpunkt bör en långsiktig bebyggelsegräns i väster hållas på respektavstånd Toppeladugård och Höjeå i norr. Utbyggnaden sker på ängsmark och åkermark klass 5.

Föreningen Gamla Lund ser inga problem med utbyggnaden av området med 1–2-vånings bostadsbebyggelse i en byliknande struktur. Tyvärr omöjliggörs en direkt gång- och cykelkoppling till g/c-stråket från Kaplanstigen till Per Krakaus väg av att Kaplanstigens västra sida har en helt sammanhängande rad av småhustomter. Detta är en tidigare planeringsmiss, som det inte går att göra något åt idag.

För utbyggnadsområdets sammankoppling till Genarps historiska kärna kring kyrkan har Kyrkovägen avgörande betydelse. Det är utmärkt att de två befintliga byggnaderna vid Kyrkvägen bevaras och integreras i utbyggnadsområdet, men parkerings- och garageanläggningen i områdets nordöstra hörn ger inte en koppling mot Kyrkovägen och Kyrkan med den dignitet som dessa förtjänar. I stället skulle utbyggnadsområdets östra lokalgata kunna föras fram direkt till Kyrkovägen (med eller utan biltrafik). Bostadsbebyggelse bör här kanta såväl lokalgatans förlängning som Kyrkovägen på traditionellt sätt. Mellan lokalgatan och den befintliga småhusfastigheten kan då ett mindre grönstråk föras upp till Kyrkovägen. Parkeringsfrågan kan lösas genom en viss rockad av bebyggelsen.

Detaljplanen berör en större fråga kring utbyggnaden av nordvästra delen av Genarp: Hur skapas ges Genarps kyrka en kringmiljö som på bästa sätt motsvarar kyrkans dignitet? Genarps kyrka är unik, eftersom den är den enda kyrkan i Skåne, och troligen även dåtidens Danmark, som uppfördes på 1500-talet efter reformationen. Slottsherren på Häckeberga slott Hack Ulfstand lät 1590–93 uppföra den ståtliga kyrkan i sengotisk stil, i rött tegel. I dåtidens Sverige var Mariestads domkyrka från 1593–1619 en av mycket få kyrkor som uppfördes vid denna tid, också i sengotik. Mariestads stift skapades 1580 på Hertig Karls initiativ som en utbrytning av norra delen av Skara Stift och omfattade också Värmland. En orsak var att reformationen gick trögt i Skara stift. År 1646 lades Mariestads stift i samband med att Karlstads stift etablerades och Mariestad återgick till Skara stift. Idag framstår såväl Genarps kyrka som Mariestads domkyrka (den benämnes än nu så) som unika sengotiska 1500-talskyrkor i Sverige.

I planeringen av Genarp hittills har inte omgivningen kring kyrkan getts en kvalitet som motsvarar kyrkans betydelse. Av oersättligt värde är kyrktornet som riktpunkt för Kyrkovägen från väster. Kyrkans absid bildar en riktpunkt från Sandvägen i söder och när man närmar sig Kyrkovägen ser man hela kyrkan. Från öster och norr finns inga motsvarande siktlinjer. Från det nya småhusområdet kring Tuve Perssons väg finns visserligen utblickar mot kyrkan, men planmönstret ger inte kyrkan den centrala roll som kunde förväntas. Ett problem är att norra delen av Genarp, på ömse sidor av Gödelövsvägen, har utbyggts med traditionella småhusenklaver, som vänder baksidan mot de större vägarna och som inte strukturellt är specifikt anpassade till Genarp. Norra delen av Gödelövsvägen hade kunnat få mer av en bygatekaraktär, och korsningen med Kyrkovägen hade mer kunnat få karaktären av en gammal bykärna. Den relativt nyanlagda Genvägen avlastar Kyrkovägen och ger möjlighet till att skapa bättre förhållanden för gång- och cykeltrafik längs denna. Verksamhetsområdet norr om Genvägen, och inte minst återvinningscentralen endast 300 m från kyrkan bidrar inte till att ge denna del av Genarp en värdighet motsvarande närheten till kyrkan. Det hade varit önskvärt med en sammanhängande bystruktur uppbyggd kring de historiska vägarna, med kyrkan som ett naturligt centrum och kring tydliga siktlinjer mot kyrkan även från öster och norr. Vad som nu krävs är att så långt möjligt rädda situationen genom att i återstående utbyggnad mot nordväst betona Kyrkovägen som axel, låta denna kantas av bebyggelse på traditionellt sätt och ge området en skånsk bykaraktär, som en sammanhängande struktur i stället för fristående enklaver. Här får en direkt och strukturellt tydlig koppling mellan planområdets lokalgator och Kyrkovägen i planområdets nordöstra del en avgörande betydelse.

Föreningen Gamla Lund har därför följande förslag:

  • Skapa en tydlig koppling till Kyrkovägen i planområdets nordöstra del, så att ett naturligt samband med området kring kyrkan bildas.
  • Det är önskvärt med en mer traditionell, till bykaraktären anpassad arkitektur med sadeltak.
  • Utanför detaljplanens ramar: Upprätta ett planprogram för de västra och nordvästra utbyggnadsområdena i Genarp med inriktning på att stärka området kring kyrkan som en byliknande historisk kärna – i växelverkan med stationssamhällets kärna kring f.d. järnvägsstationen. Bevara äldre byggnader i området som del av bykärnan. Utveckla platsen framför kyrkan till en vacker centralpunkt i bykärnan. Bestäm också en långsiktig utbyggnadsgränsen för Genarp västerut, så att Toppeladugård frihålls från tätorten och Höjeå bildar gräns i norr.

Den första bifogade illustrationen visar förslag till justering av planområdets norra del och ramar för framtida utbyggnad i nordvästra Genarp. Den andra illustrationen visar schematiskt en möjlig bebyggelsestruktur med tydliga siktlinjer mot kyrkan.

Illustration visande en möjlig justerings av planområdets norra del, för attr skapa direkt kontakt med Kyrkovägen och sammanhang med Genarps kyrka. Skissen visar också hur den fortsatta utbyggnaden i nordvästra Genarp enligt översiktsplanen 2018 skulle kunna innehålla tydliga siktlinjer mot kyrka.

Principiell illustration av möjlig utbyggnad i nordvästra Genarp med gator följande siktlinjer mot kyrkan. Bebyggelsen bör givetvis vara mer varierad än på denna illustration och det kan gärna finnas en integration mellan bostäder, verksamheter och service.

För Föreningen Gamla Lund

Erik Larsson, ordf.
Bo Larsson, bevarandegruppen.
18 maj 2021.

https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png 0 0 petter https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png petter2021-05-18 16:38:092025-02-06 16:39:46Yttrande, detaljplan för Genarp 9:12 och 9:7 m.fl.

Kommentar, arkitektförslag till kv. Häradshövdingen.

Kommentar, arkitektförslag till kv. Häradshövdingen.

Föreningen Gamla Lund, 7 maj 2021.

Föreningen Gamla Lund tar inte ställning till realismen i att bygga en konferensanläggning på denna plats. Detta blir ett politiskt och marknadsekonomiskt avgörande. Gamla Lund ser gärna nybebyggelse i området, men har synpunkter på exploatering, byggnadshöjd och mark som är lämpad för nybebyggelse.

Föreningen Gamla Lund kräver att den ursprungliga delen av gamla Tingshuset (innan tillbyggnader från 1970-talet och senare) skall bevaras och behandlas med respekt i stadsgestaltningen. Detta innebär att en grönyta söder om byggnaden bör bevaras, liksom den visuella kontakten mellan Tingshuset och Klosterkyrkan. Dessutom bör fasaderna närmast tingshuset inte överstiga 2-3 våningar. Föreningen tar absolut avstånd från alla förslag som innebär att den ursprungliga delen av gamla Tingshuset rivs! Därtill är det önskvärt att den trekantiga platsen söder om Tingshuset bevaras. Den visar att Fjelievägen tidigare obruten gick fram till Trollebergsvägen till en väggaffel strax väster om Klosterkyrkan. Ställningstagande för bebyggelse på denna plats finns redan i kommunens programhandlingar, men detta bör ändras i den fortsatta planeringen. I samband med exploateringen kan det vara lämpligt att tydligt visa var den gamla stadsvallen gick.

Arkitekturen kan vara modern eller mer lokalt och traditionellt influerad och gärna identitetsskapande, men bör inte ”överrösta” gamla Tingshuset och Klosterkyrkan. Det är icke önskvärt med markparkering på kvartersmark, annat än ev. ett mindre antal platser för angöring och fysiskt funktionsnedsatta. Med denna utgångspunkt vill Gamla Lund kommentera de tre arkitektförslagen enligt följande:

Krook & Tjäder: ”Lund, stad av sten”.

8-våningshuset så nära gamla Tingshuset är påträngande. 8-våningshusens tegelarkitektur har kvaliteter, men önskvärt vore 3-5 våningar. (Motsvarande polishuset och andra kringliggande hus.) Även Klosterkyrkan ”krymper” vid sidan av högre byggnader. (Detta framgår av perspektiv från Bantorget.) Flygbilden visar att gamla Tingshuset blir ganska inklämt mellan högre byggnader. Analyserna i början av projektet är förtjänstfulla, men historiska spår saknas delvis.

Det är förtjänstfullt att låta gamla tingshuset ingå i konferensanläggningen. Den trekantiga platsen där Trollebergsvägen och Fjelievägen möts föreslås bebyggd. Den bör bevaras, i norr avgränsad av en linje Fjelievägen – Klosterkyrkans kyrkogård. Idén med takterrasser och gröna tak är positiv. Studierna av material och gestaltningsprinciper är förtjänstfulla.

Det är med tanke på närheten till Klosterkyrkan positivt att konferensbyggnaden är lägre än övriga byggnader, men byggnadshöjden bör sänkas ytterligare något för att Klosterkyrkan, sedd från Klostergatan, skall avteckna sig mot fri himmel. (Detta framgår av perspektiv från Bantorget.) Byggnaden har samma höjd som Klosterkyrkans taknock, men borde inte mycket överstiga Klosterkyrkans takfot.

Med relativt små justeringar i förslaget skulle en öppen passage mellan Klosterkyrkan och Tingshuset – och längs Tingshusets sydsida – kunna skapas, så att dessa båda värdefulla byggnader visuellt kunde samverka. Konferensbyggnaden skulle då ligga norr om passagen, men fortfarande kunna kopplas till gamla Tingshuset. Söder om passagen bör byggnadshöjden begränsas till 2-3 våningar. Idén att låta konferensbyggnaden möta Klosterkyrkan med ett utskjutande galleri har kvaliteter i galleriet som sådant men ger inte kyrkan sin stadsbildsmässiga rättvisa.

På teckningen av områdets byggnadshöjder visas ”Nya stationshuset” med 42 m höjd. En sådan byggnad har inte behandlats i detaljplaner och skulle enligt Gamla Lunds mening inte vara förenlig med bevarande av den historiska stadskärnans karaktär.

Liljewall & Liljewall och Vilhelm Lauritzen: ”Vi möts på Wester”.

Förslaget inleds med en målsättning om att förena ny arkitektur med historiska värden och karakteristiska miljöer i Lund. Som gestaltningsprincip anges att tydlig inspiration hämtas från både Klosterkyrkan och Tingsrätten, men att deras uttryck översätts i en modern tappning, som knyter ihop platsen med det nyare stationsområdet. En sådan princip kan givetvis tolkas på många olika sätt, och ett alternativ kunde vara att ge nybyggnader en mer anspråkslös utformning, så att Klosterkyrkans och Tingshusets arkitektur framhävs och inte utsätts för konkurrens.

Stadsbildsanalyserna, inte minst av landmärken och av siktlinjer, särskilt mot Klosterkyrkan, är förtjänstfulla, men tar inte upp siktlinjer mot Tingshuset eller visuella sammanhang mellan Byggmästaregatan, Tingshuset och Klosterkyrkan. Uppdelningen i skala, med lägre byggnadshöjder väster om Klosterkyrkan är positiv.

De fyra volymstudierna visar alla att tingshuset blir ganska inklämt och att Klosterkyrkan ser liten ut i förhållande till nybyggnaderna. Det vore välgörande med en öppen passage mellan Klosterkyrkan och Tingshuset.

Flygbilden från väster visar att särskilt 8-9-våningsbyggnaden i gathörnet söder är påträngande i förhållande till Tingshuset. Det hade varit välgörande om denna byggnadsdel utgick, också för att bevara den historiska öppna triangulära platsen i mötet mellan Fjelievägen och Trollebergsvägen. Däremot kan det vara positivt att ersätta ”Blå banken” med en byggnad liknande den visade, gärna med ett pyramidformat tak. En sådan byggnad skulle framhäva gatukorsningen utan att inkräkta på historiska värden. En nybyggnad sydost om Tingshuset bör följa Fjelievägens historiska gatulinje och hålla sig inom 2-3 våningar.

Byggnadens ljusa inre är liksom fasaderna välstuderade och det är positivt med röda tegelfasader i söder. Det är intressant att ta upp en historisk riktning i taknockarna, men byggnadens lekfulla takformer ger ett något oroligt intryck. Om avsikten är att de skall ”samtala” med Tingshuset och Klosterkyrkan är resultatet snarare att dessa blir överröstade.

Perspektivet från Bantorget visar att Klosterkyrkans torn avspeglas mot himlen, men också att själva byggnadskroppen avtecknas mot det högre kontorshuset, vilket är olyckligt. Hotellbyggnaden i norr är med sin ljusa fasad något mindre påträngande, men mot söder vore det lämpligare med en lägre byggnadshöjd. Vyn från entrén till kontorsdelen visar hur påträngande denna 8-våningsbuggnad är i förhållande till Tingsrätten och det olyckliga i att stänga av vyn mot Klosterkyrkan.

C. F. Møller: ”Hybrid”.

Detta förslag har söder om Tingshuset en röd tegelbyggnad i 5-9 våningar – med 5 våningar mot Tingshuset. Norr om Tingshuset föreslås en vit byggnad 5-11 våningar (hög som 12 våningar) med 5-våningsdelen mot Tingshuset. I nordöstra hörnet föreslås en konferensbyggnad i 2-4 våningar, som ser ut att vara utformad med träfasader. Alla byggnaderna är genom regelbundet placerade fönster indelade i rutmönster. Taken är plana och grästäckta. Söder och öster om Tingshuset finns en grön ursparing, större än i de andra förslagen. C. F. Møllers förslag är mest problematiskt av de tre med hänsyn till Westmans tingshus då den förutsätter rivning av de västra, norra och östra längorna, vilket sammantaget med den påträngande höga volymen i norr helt föröder den nuvarande kompositionen med atriumgård omgiven av fyra lägre längor med varierande takhöjd och takutformning.

Förslaget ”Hybrid” behåller mer grönska söder om Tingshuset än de övriga förslagen, men den visuella kontakten mellan Tingshuset och Klosterkyrkan bryts helt av en 4-våningsbyggnad. Även i detta fall hade det varit värdefullt med en öppen passage mellan Tingshuset och kyrkan.

Huset söder om Tingshuset byggs på den befintliga triangulära ytan, där Fjelievägen och Trollebergsvägen tidigare förenades. Det är önskvärt att denna historiska yta frihålls från bebyggelse. Bebyggelsen söder/sydost om Tingshuset bör begränsas till 2-3 våningar och begränsas till ytan norr om den historiska gatulinjen och zonen öster om delen av Tingshuset med pyramidtak.

Höghuset norr om Tingshuset bryter mot centrala Lunds skala. Det vore önskvärt att sänka höjden till 5 våningar, men en mindre del i nordvästra hörnet skulle kunna vara i 8 våningar, som ett landmärke, då den är på respektavstånd från Tingshuset och Klosterkyrkan. Med denna lägre höjd kan byggnaden väl smälta in i den omgivande stadsmiljön.

Byggnadskomplexet har en genomgående modernistisk karaktär. Stor omsorg har lagts vid byggnadskomplexets inre, som präglas av rymd och ljus. Dess funktioner är väl studerade. En mindre entréplats anläggs mellan Klosterkyrkan och det ”invändiga ankomsttorget”, men från stadsbildssynpunkt hade det varit bättre med en öppen passage fram till Tingshuset.

Byggnadskomplexet är uppdelat i flera enheter med olika höjd, vilket ger variation och ett mindre storskaligt helhetsintryck. Västra stationstorget utformas som ett attraktivt entrétorg. Själva konferensbyggnaden i nordost ligger på respektavstånd från både Tingshuset och Klosterkyrkan och kan inpassas väl i stadsmiljön.

Perspektivbilden från Byggmästaregatan visar att byggnaderna norr och söder om Tingshuset är för höga för att ge Tingshuset rätt dignitet i stadsbilden. Bilden från Klostergatan är lite svår att tyda, men visar att Klosterkyrkan knappt avtecknar sig mot himlen, och att de högre husen i norr och söder får kyrkan att se liten och obetydlig ut.

Slutsatser

Alla förslagen är väl arkitektoniskt genomarbetade efter de förutsättningar som givits, men just i dessa förutsättningar finns de grundläggande problemen. Allt för många kvadratmeter våningsyta skall pressas in i området. Då blir det svårt att ta vederbörlig hänsyn till områdets kulturarv, skala och stadsmiljö, även om projektet inleds med miljöanalyser.

Den fortsatta planeringen bör utgå från en analys av var bebyggelse kan uppföras utan problem för den kringliggande stadsmiljön och vilka gränser som bör sättas för exploatering och byggnadshöjder. Med denna utgångspunkt bör det undersökas vad som kan rymmas i området, och då kan man välja att ge konferensanläggningen högst prioritet, och gärna låta Tingshuset ingå i denna, och därefter, i mån av utrymme ge plats år hotell och kontor. Området kan naturligtvis också användas annorlunda, exempelvis till bostäder, men oavsett användning föreslås följande grundprinciper:

  • Den ursprungliga kompositionen med den gamla tingsrätten grupperad som fyra längor runt en öppen atriumgård, med den södra längan bestående av den stora tingssalen med pyramidformat tak, samt västra, norra och östra längorna med kontor och mötesrum bevaras.
  • Nybebyggelse intill Tingshuset skall respektera detta, genom att inte vara påträngande p.g.a. höjd, anspråksfull utformning eller för kort avstånd.
  • Siktlinjen ända från Domkyrkoplatsen via Klostergatan till Klosterkyrkan är ovärderlig. Från denna siktlinje måste Klosterkyrkan även i fortsättningen avteckna sig mot den fria himlen. Ingen byggnad, högre än kyrkan får sticka upp bakom kyrkan eller vara påträngande i sidled.
  • Ett visuellt sammanhang mellan Klosterkyrkan och Tingshuset skall bevaras genom en öppen grön passage, som fortsätter till Byggmästaregatan längs Tingshusets sydsida.
  • Den historiska väggaffeln intill Klosterkyrkan mellan Trollebergsvägen och Fjelievägen måste bevaras, liksom siktlinjen därifrån från Trollebergsvägen in på Fjelievägen. Detta innebär att den triangulära plats som bildats där frihålls från bebyggelse. Alla tre förslagen, liksom kommunens programhandlingar, visar bebyggelse på platsen.
  • Med ovan nämnda principer bildas ett mindre utbyggnadsområde söder om Tingshuset och ett större utbyggnadsområde norr och nordost om detsamma. (Jfr. bifogad illustration.)
  • Området söder om Tingshusets del med pyramidformat tak skall hållas obebyggt medan resten av det södra utbyggnadsområdet (södra delen av parkeringsplatsen) bebyggs med högst 2-3 våningar och gärna kan innehålla serveringar och butiker.
  • Området norr om Tingshuset bör inte som huvudprincip ha högst 5 våningar, men i hörnet mot Byggmästaregatan kan lokalt, som landmärke, en högre byggnadsdel vara möjlig, upp till 6-8 våningar (motsvarande punkthusen norr om Västra Stationstorget).
  • Om en större konferensbyggnad uppförs, bör denna ligga i zonen norr om Tingshuset.
  • Arkitekturen bör inte framstå som utmanande eller dominerande på ett sätt som minskar Tingshusets och Klosterkyrkans värden.
  • Projektet får inte försvåra förläggandet av järnvägen i tunnel. Planen kan gärna medvetet förhålla sig till de möjligheter som uppstår om tunneln förverkligas.
  • Där ”Blå banken” ligger kan en högre hörnbyggnad gärna uppföras.

För Gamla Lunds styrelse

Erik Larsson
, ordf.,

Bo Larsson, bevarandegruppen.
7 maj 2021

Denna karta illustrerar möjliga principer för utbyggnaden kring Tingshuset. De blåa pilarna visar siktlinjer. Grått är utbyggnadsområden. Våningshöjder anges med romerska siffror.

Denna karta illustrerar utbyggnadsmöjligheter om järnvägen läggs i tunnel. Skissen är delvis inspirerad av Krook & Tjäders tävlingsförslag. I stället för konferenscentrum kan givetvis byggas bostäder m.m. De streckade lila linjerna visar en möjlig sträckning för en framtida spårväg till Staffanstorp.

https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png 0 0 petter https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png petter2021-05-07 16:36:172025-02-06 16:37:48Kommentar, arkitektförslag till kv. Häradshövdingen.

Yttrande, Fördjupning av översiktsplanen för Veberöd.

Yttrande, Fördjupning av översiktsplanen för Veberöd, 7 maj 2021.

I översiktsplanen för Lunds kommun 2018 skrevs: ”Övergripande inriktning för Veberöd har varit att igen på sikt bli en stationsort.” Vidare står det: ”På sikt utvecklas Simrishamnsbanan, ett prioriterat kollektivstråk för tåg/superbuss med station mitt i samhället och högklassig kollektivtrafik mot både Lund och Malmö/Köpenhamn.” Den gamla järnvägssträckningen genom samhället bibehålls, medan zoner för ev. justerade sträckningar väster och öster om samhället visas. Vidare framhålls att det kulturhistoriska arvet, närheten till natur och ett aktivt föreningsliv är utmärkande kvaliteter som är viktiga att förvalta eftersom de bidrar till ortens karaktär.

Den nu föreslagna fördjupade översiktsplanen vill bl. a. satsa på en centrumförnyelse med mer attraktiva gatumiljöer som främjar det lokala utbudet av service och handel och ett breddat bostadsutbud med fler flerbostadshus och radhus och en tätare bebyggelsestruktur. Samtidigt prioriteras kopplingar till det omgivande landskapet. Jämfört med översiktsplanen från 2018 har utbyggnadsområdena minskats. Vid Dörrödsvägen visas ett möjligt naturreservat, där tidigare en utbyggnad föreslagits. Norr om väg 11 har bara ett möjligt verksamhetsområde efter 2040 bibehållits. Å andra sidan har en utökad funktionsblandad bebyggelse föreslagits kring det tidigare järnvägsområdet. Centrumområdet markeras på plankartan, med texten ”Befintligt centrum stärks och förtätas med bostäder, service, kontor och mötesplatser.” Vad gäller grönstruktur och kopplingen till det omgivande landskapet har planförslaget stora kvaliteter. Planen har intressanta förslag vad gäller hållbar energi- och vattenhantering, även om illustrationerna visar en annan typ av arkitektur än vad som torde bli aktuell i Veberöd. Det är värdefullt att skapa ett grönt stråk längs Veberödsbäcken. Så långt innebär planförslaget en förbättring, jämfört med planen från 2018.

Problematiskt är däremot att en utgångspunkt för den fördjupade översiktsplanen är byggnadsnämndens beslut 12 december 2019 att Simrishamnsbanan som järnväg skall utgå ur planeringen och ersättas med planering för ett Superbussalternativ med eldrivna fordon. Föreningen Gamla Lund ser det som kortsiktigt att för framtiden eliminera möjligheten till återupptagen järnvägstrafik. En sådan har också ett kulturhistoriskt värde som anknyter till traditionen som stationssamhälle (jfr. skrivningen i översiktsplanen 2018). Det är därför önskvärt att bibehålla ett spårreservat, helst i den gamla sträckningen. Det krävs dock en utredning av vilket utrymme järnvägen kommer att kräva (med mötesspår vid stationen) och minimumsavstånd mellan järnväg och bebyggelse. (Vid Tegelbruksgatan och Ugnsgatan var avståndet järnväg – bebyggelse litet.) Innan sådan utredning gjorts bör det tidigare spårområdet frihållas från bebyggelse. Om en samlad bedömning skulle resultera i att det är olämpligt att behålla det gamla järnvägsläget, kan ett alternativt läge längs väg 11 undersökas. Detta skulle kräva att de föreslagna verksamhetsområden söder om vägen görs mindre.

Principerna för centrumområdets utveckling är positiva, men det saknas konkreta illustrationsskisser, liknande dem som gjorts för Genarps centrum. Som referensbilder visas gatumiljöer från större orter med bebyggelse i en annan skala än vad som torde bli aktuellt i Veberöd. Kartskissen är i hög grad konceptuell, men borde kompletteras med veberödsanpassade referensbilder och enkla skissförslag. Förslaget framstår som abstrakt och svårt att ta ställning till. I kommunens bevaringsprogram finns en detaljerad karta över kulturmiljöer i Veberöd. Av kartan framgår tydligt vilka byggnader och miljöer som har bevaringsvärde, och var det finns möjligheter till nybebyggelse som inte kommer i konflikt med befintliga kulturvärden. Det är en allvarlig brist att denna karta inte visas i förslaget till fördjupad översiktsplan och inte får ge mer konkreta ramar för centrumområdets utveckling. Detsamma gäller för utvecklingen av den historiska byn och för stationssamhället.

Föreningen Gamla Lund föreslår därför följande justeringar av planförslaget:

  • Möjligheten till en framtida återuppbyggnad Simrishamnsbanan genom Veberöd måste bibehållas, i första hand i det gamla spårläget.
  • En utredning om sträckning av den återuppbyggda järnvägen måste göras, där det gamla spårläget allsidigt jämförs med ett ev. nytt läge längs väg 11. Ingen bebyggelse får ske på mark som kan bli aktuell för en framtida järnväg.
  • Kommunens karta från bevaringsprogrammet över kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer måste ingå i den fördjupade översiktsplanen, helst kompletterade av fotografier.
  • Enkla illustrationsskisser bör bifogas, där det framgår hur nybebyggelse tänkes förhålla sig till äldre bebyggelse och kulturhistoriska värden.

För Gamla Lunds styrelse

Erik Larsson, ordf.

Bo Larsson, bevarandegruppen.

7 maj 2021

Exempel på illustrationsskiss för centrala Veberöds utveckling – en illustrationsskiss av denna typ kunde gärna ingå i planen, liksom i planen för Genarps centrum.

https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png 0 0 petter https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/gamla_lund_logo_orange_nyritad.png petter2021-05-07 16:32:412025-02-06 16:34:07Yttrande, Fördjupning av översiktsplanen för Veberöd.

Pages

  • Alla tiders Lund
  • Artikelarkiv
  • Gamla Lund
  • Gamla Lund Nytt
  • Gamla Lunds årsbok
  • Gamla Lunds historia
  • Hem
  • Plan- och bevarandefrågor
  • Program

Kategorien

  • Årsbok
  • Årsbok digital
  • Gamla Lund Nytt
  • Gamla Lund Nytt-artikel
  • Okategoriserade
  • Remisser
  • Remisser aktuell
  • Tidigare program

Archive

  • februari 2025
  • oktober 2024
  • juli 2024
  • maj 2024
  • april 2024
  • mars 2024
  • november 2023
  • mars 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • juni 2022
  • maj 2022
  • mars 2022
  • februari 2022
  • december 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • mars 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • mars 2020
  • februari 2020
  • mars 2019
  • februari 2019
  • mars 2018
  • februari 2018
  • mars 2017
  • februari 2017
  • mars 2016
  • februari 2016
  • februari 2015
  • mars 2014
  • februari 2014
  • augusti 2013
  • mars 2013
  • mars 2012
  • februari 2012
  • februari 2011
  • februari 2009
  • februari 2008
  • februari 2007
  • februari 2006
  • februari 2005
  • februari 2004
  • februari 2003
  • februari 2002
  • februari 2001
  • februari 2000
  • februari 1999
  • februari 1998
  • februari 1997
  • februari 1996
  • februari 1995
  • februari 1994
  • februari 1993
  • februari 1992
  • februari 1991
  • februari 1990
  • februari 1989
  • februari 1988
  • februari 1987
  • februari 1986
  • februari 1985
  • februari 1984
  • februari 1983
  • februari 1982
  • februari 1981
  • februari 1980
  • februari 1979
  • februari 1978
  • februari 1977
  • februari 1976
  • februari 1975
  • februari 1974
  • februari 1973
  • februari 1971
  • februari 1969
  • februari 1968
  • februari 1967
  • februari 1965
  • februari 1964
  • februari 1963
  • februari 1962
  • februari 1961
  • februari 1960
  • februari 1959
  • februari 1958
  • februari 1957
  • februari 1956
  • februari 1954
  • februari 1953
  • februari 1952
  • februari 1951
  • februari 1950
  • mars 1948
  • februari 1947
  • februari 1946
  • februari 1945
  • mars 1944
  • februari 1943
  • mars 1941
  • februari 1940
  • februari 1938
  • februari 1937
  • februari 1936
  • februari 1935
  • februari 1933
  • februari 1932
  • februari 1931
  • februari 1930
  • februari 1929
  • februari 1928
  • februari 1927
  • februari 1925
  • februari 1924
  • februari 1922
  • februari 1921
  • februari 1920
  • februari 1919

Föreningen Gamla Lund

Kattesund 6A
222 23, Lund
046 12 12 65
kansliet@gamlalund.se

Gamla Lunds kansli

Öppettider: Måndag tisdag, onsdag och fredag kl. 10.00 – 14.00 och Torsdagar kl. 12.00 – 16.00

Medlemsinfo

Bankgiro: 325-1675
Swish: 123-422 78 07
Bankgiro Jubileumsfonden Gamla Lund: 5038-4775

Följ oss på Facebook

© Copyright - Gamla Lund - powered by Enfold WordPress Theme
  • Link to Facebook
  • Link to Instagram
Scroll to top Scroll to top Scroll to top