Laddar aktiviteter
Detta aktivitet har redan ägt rum.

Historien om snart 400-åriga apoteket Svanen – i med- och motgång

Boken presenteras på Kulturnatten den 16 september, på Grand Hotel från kl. 15. Där kan medlemmar hämta sitt exemplar. Föreningens kansli är också öppet under dagen/kvällen.

Årsboken för 2023, den 105:e i ordningen, har titeln ”Universitetsapoteket Svanen” och handlar om med- och motgångar för stadens snart 400-åriga apotek. I en rad kapitel skildras allt från Svanens exceptionella kulturvärden, intressanta byggnadshistoria och apotekare genom tiderna till Svanens vänners intensiva och lyckosamma kamp för att stoppa nedläggningen i början av 2020-talet. 

I boken får vi veta mer om de läkemedel som såldes här förr i tiden och om de läkemedelsväxter som återges i de vackra intarsiainläggningarna i apotekets officin. I det sista kapitlet, om Apoteket Svanen i litteraturen, får vi veta veta att August Strindberg, när han bodde i Lund, köpte ingredienserna till sin ”guldtillverkning” just på Apoteket Svanen.

Medverkande skribent i boken är Henrik Borg, tidigare stadsantikvarie i Lund, som berättar om ”Kulturarv och kulturvärde i Apoteket Svanen”.

Kapitlet om Svanens vänners kamp för att rädda apoteket från nedläggning i början av 2020-talet är en sammanfattning gjord av Lena Birgersson, Ulla Nilsson, Margareta Nordh och Eva Björn.

Bo Larsson, arkitekt och vice ordförande i Föreningen Gamla Lund, har tagit sig an apotekets byggnadshistoria och Lars Edgren, professor i historia, skriver om apotekslagstiftningen i Danmark och Sverige. Apoteket Svanen startade ju redan när stadenvar dansk.

Stefan van der Pals Leander, docent i farma­kologi, berättar om läkemedel i gamla tider då både blodiglar och mumiepulver användes och årsbokens redaktör Rie Hägerdal beskriver de växter som så vackert finns återgivna bland annat i intarsiainläggningar på apoteket. Vi får veta mer om deras användningsområden och historia som läkeväxter. 

Journalisten Solveig Ståhl ger oss kunskaper om Svanens apotekare genom århundradena. Bland dessa märks grundaren Elias Fleicher och inte minst far och son Montelin, två av de mest tongivande medlemmarna i Lunds apotekarhistoria. Det var sonen, Adolf Fredrik Montelin, som lät bygga om apotekets officin i slutet av 1800-­talet. Allt enligt ritningar av arkitekten Folke Zettervall vars skapelse än idag kan beundras. Ulla Giertz inledde sin karriär som receptarie på Svanen på 50-talet och berättar minnen från den tiden. Som avslutning gör Gamla Lunds ordförande Anna Svenson en genomgång av varför svenska apotek vanligtvis har djurnamn.

Lena Birgersson